Aktívan dolgozunk a pénzügyi mentoring programunkon, aminek a kidolgozásra és megvalósítására az Erste Bankon keresztül pályáztunk és nyertünk. A projekt magába foglalja az adósságkezelés témakörét is, ami kiemelten fontos, hiszen ezek a családok gyakran azért nem tudnak előre lépni, mert adósságspirálba kerültek. A programban pénzügyi és adósságkezelési szakemberek vesznek részt, akik mentorálják az adósságba került egyéneket. 

Adósságkezelő programunk: Találkozás a családokkal

Pár hónapja beszámoltunk nektek arról, hogy az Erste Banknak köszönhetően elindult a pénzügyi tudatosság programunk. Az októberi két napos felkészítés után a program java indult el, méghozzá az adósságkezelő rész. Ebben olyan családok vesznek részt, akik egy-egy elmaradt számlával, meggondolatlan hitelfelvétellel beláthatatlan adósságot halmoztak fel.

Nem nagy dolgok ezek, egy fiatal korban felvett személyi kölcsön, ami aztán begyűrűzött. Igazából, bárkivel megeshet. Annyi a különbség, hogy nekik nincs senki, aki segítő jobbot nyújtana egy kiélezett helyzetben és ellehetetleníti az előrelépés lehetőségét. Az Erste Bank önkéntesei most abban segítenek, hogy ezeket kitisztázzák, és a megfelelő papírokat, kérvényeket a megfelelő helyre juttassák annak érdekében, hogy az adósság minimalizálódjon. Így esély van például arra, hogy az egyénnek bejelentett munkahelye legyen, mert saját maga számára láthatóvá válik, hogy törleszteni tudja a felhalmozott adósságot, és be meri vállalni, hogy lefogják a fizetésének egy részét.

Decemberben túl a karácsonyi körúton az önkéntesek megismerkedtek a családokkal is. Bízunk benne, hogy gyümölcsöző munka indul meg.