Már nekünk is adhatod az 1%-od!

E-mail cím

tuzcsiholoegyesulet@gmail.com

Telefonszám

+36 30 463 1634
+36 70 297 5482

Karácsonyi beszámoló

Amikor kigördültünk a kisbusszal a kapun és elindultunk a karácsonyi körútra, még mindig az előző napok jártak az eszemben. Napokig csomagoltuk, rendszereztük a gyerekeknek szánt ajándékokat a Tűzcsiholó Egyesület csapatával. Hálával telt szívvel mosolyogtam, mert a szépen összekészített csomagokból sütött a szeretet, az odafigyelés. Sok csomag mellett volt levél is, ákombákom betűk, gyerekírás, meg felnőttek, mindegyik tele jókívánsággal: „váljanak valóra álmaid, remélem örömet szereztem…” 

És akkor megszólalt a telefonom, „Mama, megcsináltam! Megvan a targoncavezetőim, átmentem a vizsgán, méghozzá dicsérettel! Mama, én nem hittem magamban, de erőt adott az, hogy maga igen, maga hitt bennem!” És zokogott. „ Ne bőgjél már gyerek, mert én is bőgök!” Ezt a fiút 16 évesen ismertem meg, akkor került be az otthonba. Nem tudott írni, olvasni. Azóta eltelt jónéhány év, már több mint harminc éves, négy gyermek apja. Sok nehéz történet van mögötte.

Az egy hét alatt megtett, több mint kétezer kilométer olyan volt, mint egy óriási érzelmi hullámvasút. Robogunk egyik családtól a másikig. Itt boldogságot, örömöt találunk, másutt bánatot, tragédiát. Egyszer boldog vagy, másszor a te lelkedet is marja a bánat… Pár éve óriási nyomorban élt, bántották, boldogtalan volt, ma büszkén mutatja szép kis csecsemőjét, mondja, a párja szereti…  Ma már nagypapa, egy műtét megnyomorította, három unokáját neveli, mert a gyerekei nem gondozzák őket, valami valahol elromlott, pedig nagyszerű srác, kiváló sportoló volt, jó szakmát tanult…. a valamikori kis gazfickót ma a főnöke nekem dicséri, hogy megbízható, dolgozik mint egy gép, pótolhatatlan munkaerő, remek apuka.   Időnként rácsodálkozok, hogy egyik-másik törékeny asszonyka mit kibír, mennyi fájdalmat, nehézséget kell elviselniük, harcolnak a gyerekeikért, a boldogulásukért. Nem jó látni a könnyes szemeket, a fiatal arcokon a korai ráncokat. Aztán látod a nagy családot, ahol felnőtt gyerekek vannak, már csak egy kislánykát kell eltartani. Mindenki több műszakban dolgozik, gyakran csak pillanatokra találkoznak. Az éjszakás nagyfiút felébresztjük a csacsogásunkkal, álmosan botorkál ki a szobából, megöleli az édesapját, édesanyját, puszit nyom a kishúga arcára, az apukája hamarosan indul a munkába. Szinte tapintható a szeretet, ami összeköti őket.    Az autista gyerekek szülei előtt is fejet hajtok, amilyen szeretettel, türelemmel, féltő gondoskodással veszik körül a gyermeküket.  Nehéz az élet, gondolja ilyenkor az ember… Munkában találtuk az egyik fiatalembert. Mindig nyugodt, megfontolt volt, szeretett tanulni. Ma szociális gondozó, sérült  emberekkel foglalkozik.   Gyakran megfordulok ilyen otthonokban. Meglep, hogy milyen nyugalom van a csoportjában. A gondozottak mosolyognak, láthatóan szeretik a gondozójukat.  Másik otthonban pedig gondozottat keresünk…

Drága barátnőm,  az önkéntes munkában harcostársam néha nagyon kiborul miattam.  A gyerekeknek ugyanis néha vannak furcsa álmaik, vágyaik. Az álmok szerintem azért vannak, hogy megvalósítsuk őket. Barátnőm lebeszélne, mert azért mindennek van határa… Én kötöm az ebet a karóhoz. Aztán megszerzi mégis!  Na ugye, hogy milyen édes az a kis kutyus!

Minden évben van valami meghatározó az emlékek között. Ebből az évből egy kis fehér műfenyőt viszek majd magammal Nagyon bennem él az asszonyka gyerekotthoni élete. Igazi rosszcsont volt, és mint olyan, igen közel állt hozzám. Traumák sorát élhette meg már gyerekként. Emlékszem mennyire félt éjszaka a sötétben, mindenütt szörnyeket látott. Aztán kikerült az otthonból és a traumák ismét egymást követték. Egy hadseregnek is elég lett volna az, amin keresztül ment. De ma áll a lábán. Isten tudja, hogy tudta előkeríteni azt a kis műfenyőt, hogy legyen a gyereknek… A tekintetét és az ölelését viszem majd magammal…  

Köszönöm támogatóinknak, hogy 104 család 271 gyerekének boldogabbá tették az ünnepeket, megvalósították az álmaikat és lehetővé tették, hogy minden családunknak élelmiszercsomagot tudjunk vinni!