Tevékenységeink

2020. augusztusában az Éj Tudatosan Egyesülettel karöltve tábort szerveztünk valamikori állami gondozottak családjai számára. Legfőbb célunk az volt, hogy maradandó élményhez juttassuk a gyerekeket és szülőiket, hogy együtt lehessenek egy csodálatos környezetben, a Balatonnál. Öröm volt látni, hogy milyen különleges dolog számukra, hogy együtt nyaral a család, amit többen most éltek meg először. Sokat fürödtünk a Balatonban, megcsodáltuk Tihanyt, Balatonfüredet, voltunk hajókiránduláson és jókat beszélgettünk, énekeltünk esténként.

Tehetséggondozás

Mi, a Tűzcsiholó Egyesület alapítói azért dolgozunk, hogy a lehető legkevesebb gyereknek kelljen a saját családja nélkül felnőni. Tenni akarunk azért, hogy aki állami gondozott volt, annak a gyermeke már ne legyen az. Segíteni fogjuk azokat a nehéz helyzetben lévő gyerekeket, fiatalokat, akik vinni szeretnék valamire, akik tehetségesek. Kell azonban, hogy legyen bennük szikra, tűz, kitartás és szorgalom.

Tovább...

Családgondozás, mentorprogram

Azok az emberek akik állami gondozásban nőttek fel, sok tekintetben nagyon nehéz helyzetben vannak. Jellemzően nincs olyan családi háttér, ami a biztonságot jelenthetné. Amikor maguk is családot alapítanak, általában csak magukra számíthatnak. Nehéz megoldaniuk a lakhatásukat és az államtól kapott otthonteremtési támogatás gyakran zsákutcához vezet. A támogatás általában csupán arra elegendő, hogy a munkahelyektől távol eső településeken vegyenek maguknak telket, vagy házat. Így, bár lesz lakásuk, de nem vagy csak komoly áldozatok árán lesz munkahelyük. Például úgy, hogy az apuka messze a családjától vállal munkát, így heteket, akár hónapokat is távol van. Olyan is van, hogy idény munkákat vállalnak, ahol napról-napra megvan a betevő falat, azonban a tél mindig nehéz, akkor szinte egyáltalán nincs ilyen jellegű munka. Sokszor szinte lehetetlenné válik a megélhetésük. Mi általában ezen a ponton találkozunk velük. 

 

Az elmúlt években voltak olyan programunk is, aminek keretében több családot támogattunk abban, hogy új életet kezdjenek városi közegben. Volt közöttük olyan, akit a családja éjszaka tett utcára kisgyerekükkel és volt olyan anyuka is, aki három pici gyerekét nevelte egyedül egy lepusztult házban. A családoknak segíteni tudtunk abban, hogy az új helyen megoldott legyen a lakhatásuk, legyen munkájuk. Az első időben anyagilag is támogattuk a családokat, de fontos volt az is, hogy a beilleszkedésüket tudjuk segíteni. Ezek az események számunkra is sok tapasztalattal jártak. Nem mindenkit tudunk kiszakítani a környezetéből, és nem mindenki alkalmas rá, hogy egy teljesen más közegben kezdjen új életet. Ezért mi ott találkozunk ezekkel a családokkal, ahol éppen tartanak. Fizikailag, lelkileg, ismeretben. Mentorációs tevékenységünk sokrétű: van, akit munkához tudunk segíteni, van, akinek gyermeknevelési tanácsokat tudunk adni, van, akinek pénzügyi vagy adósság rendezéssel kapcsolatban tanácsolunk, van olyan, akit csak meghallgatunk. Sok családnál pedig mindezeket ötvözve jelenik meg.

Tovább…

Adósságkezelés

Tapasztalatunk szerint a családoknál óriási probléma a gazdálkodás. Gyakori, hogy olyan adósságcsapdába esnek, amiből egy életen keresztül nem tudnak szabadulni. Úgy gondoljuk, hogy ehhez szakemberekre van szükség, akik megmutathatják a kiutat, megtaníthatják, hogy hogyan kerülhetik el ezeket a helyzeteket. 

Tovább…

Karácsonyi-és tanévkezdési támogatás

Karácsony előtt évek óta megajándékozzuk azokat a családokat, akikkel kapcsolatban vagyunk. A szülőknek élelmiszer csomagot, a gyerekeknek vágyott ajándékot viszünk. Habár mindenki nagyon örül annak, amit kap, mégis a szülők azt fogalmazzák meg: “olyan jó, hogy van, aki minden évben ránk nyitja az ajtót”.  Az igazi odafigyelés, találkozás, értő hallgatás az, ami a legértékesebb ajándék. A másik programunk a tanévkezdési támogatás, hiszen az iskolai évkezdés megterheli a családok pénztárcáját, ahol sokszor 2-3 gyereket kell útnak indítani. Ennek megkönnyítésére hoztuk létre ezt a programot.

Tovább…